ÖSK Bloggen

- Den nya SvartVita bloggen

Subscribe
Add to Technorati Favourites
Add to del.icio.us
2009-04-04

Rirobban intervjuar "Veguld" (del 1)

Upplagd av Rirobban

Det här är första delen (av sex delar) där jag intervjuar olika supportrar inför allsvenskan 2009. Signaturen "Veguld" (Elfsborg) är först ut med sina tankar om Allsvenskan, Elfsborg och ÖSK. Jag har gock delat upp hans intervju i två delar eftersom han varit en mycket flitig svarare som motiverar sina svar rejält.


Hej ”Veguld”. Du skapade klubbrummet ”Allsvenskan” på svenskafans.com och är en hängiven Elfsborgssupporter. Om några dagar är det dags för allsvensk premiär, hur känns det?


- Först och främst vill jag berömma både Rirobban och Sersant som skapat en läsvärd och högst intressant blogg! Det känns naturligtvis oerhört kul och inspirerade att Allsvenskan snart drar igång igen! Världens längsta försäsong är över och vi kan än en gång se fram emot en säsong med såväl överraskningar som besvikelser, tårar och glädjeskrik. Abstinensen har varit total under flera månaders tid.

Som fotbollsälskare ser man fram emot varje säsong och denna är inget undantag. Fjolåret var något av "ungtupparnas" år då främst IFK Göteborg och Helsingborg satsade ungt och lovande. Denna trend inom svensk fotboll tror jag kommer att fortsätta. De utländska importerna blir allt färre och klubbarna inser alltmer att det är i de egna leden som möjligheterna finns. Allsvenskan fullkomligt kryllar av intressanta ynglingar som väntar på att krypa upp ur gömslet och bli de etablerade spelare de har potential att bli. Talangerna är dessutom utspridda i flera klubbar.

Personligen tycker jag att Allsvenskan tappat en aning i kvalité från fjolåret. Ett flertal mycket tongivande spelare från olika klubbar har lämnat och det är, av förklarliga skäl, svårt för klubbarna att hitta värdiga ersättare till sina flyktande. De är helt enkelt tvungna att använda sig av oprövade kort, vilket kan vara gynnsamt för svensk fotboll på sikt. IFK Göteborg har exempelvis valt att avstå att inhandla en ersättare till Niclas Alexandersson för att istället satsa på unga förmågar i form av Nicklas Bärkroth.

Arenor byggs konstant och i år får vi stifta bekantskap med två nya, fantastiska arenor i Göteborg och Malmö som självfallet lär stärka de ekonomiska musklerna och även spelarnas motivation. En ny arena brukar vanligtvis innebära ett lyft ur både ett ekonomiskt och sportsligt perspektiv.

När jag synar klubbarna i årets Allsvenska tycker jag att man kan dela in dem i tre grupper. I den första finner vi IF Elfsborg, IFK Göteborg, Kalmar FF och Helsingborgs IF. De tänkta topplagen med andra ord. I den andra Malmö FF, Örebro SK, Trelleborgs FF, Halmstads BK, AIK, Hammarby IF och Djurgårdens IF som är tänkt att bilda det oerhört jämna och svårtippade mittensiktet som återfinns i år. Jag har svårt att se att något av dessa lag ska kunna konkurrera om guldet, men nedflyttningsstrid lär de kunna undvika. I den tredje och sista gruppen ser vi här GAIS, Örgrytes IS, Gefle IF, BK Häcken och IF Brommapojkarna. Dessa klubbar lär slåss med näbbar och klor om överlevnad.

En mycket intressant säsong har vi att vänta!


Ditt Elfsborg kom 2:a i allsvenskan i fjol och tippas av ÖSK-bloggen som vinnare år 2009. Tycker du att IFE gjorde en godkänd säsong förra året? Vart hamnar IFE denna säsong och varför?

- Fjolårssäsongen var en av Elfsborgs bästa genom tiderna så missnöjd kan man inte vara. Haglund påpekar ofta snittpoängen som i nio fall av tio räcker hela vägen. Elfsborg nådde ett snitt på 2,1, vilket är högre än 2,0 som Haglund talar om oftast räcker. Under guldåret 2006 lyckades Elfsborg nå ett snitt på drygt 1,9 poäng per match. Vi kan konstatera att fotboll inte alltid är logiskt... 18 insläppta mål vittnar om ett stabilt försvarsspel (bortsett från matchen mot IFK Göteborg på bortaplan då man åkte på däng med 2-5). 49 gjorda mål är helt klart godkänt men är det något man kan klaga på så är det just anfallsspelet och effektiviteten framför mål. Fjolårets bästa spelare var Anders Svensson, Stefan Ishizaki, Teddy Lucic och Johan Wiland.

Årets säsong känns naturligtvis oerhört intressant, sett ur ett Elfsborgsperspektiv. Klubben är tippad som segrare av de flesta så kallade experter och favorittrycket är större än någonsin. Man har definitivt potential att ro hem Lennart Johanssons pokal, men det är sällan favoriten håller till guld. Elfsborg var tippade guldfavoriter även inför 2007 års säsong och låg i topp under stora delar av säsongen men stupade under hösten. Som Elfsborgssupporter hoppas man självklart att detta inte upprepar sig och det finns även anledning att tro att laget kommer att palla för det hårda tryck man utsatts för utifrån. Mixen mellan gammalt och ungt är perfekt i laget.

Om man enbart fokuserar på truppens kompetens, är Elfsborg den bästa klubben i landet. Det finns inget annat lag som har så många bra spelare som dem och bredden känns också relativt stor. Dock tycker jag att fjolårets upplaga var minst lika bra som årets. En av Sveriges bästa målvakter har försvunnit, liksom försvarschefen med de vassa armbågarna och den gänglige men ack så finurlige Herr Nilsson återfinns numer i Vitesse Arnhem i holländska ligan. Detta är tre tunga avbräck, även om de ersatts på bästa sätt.

In har Martin Ericsson kommit som med sin passningsskicklighet säkerligen kommer att tillföra laget de fina instick man vill få fram. Hans roll i laget är skräddarsydd för just honom då han kommer att ligga i ytan mellan mittfält och anfall för att där vara en spindel i nätet i det offensiva spelet. Han kommer att avlasta Stefan Ishizaki och framförallt Anders Svensson i deras spel, vilket bör innebära att de båda kommer att höja sig än mer. Martin tror jag är en mycket bra värvning, men inte den spelare laget är i mest behov av. Jag skulle gärna sett ett anfallsförvärv i form av en stor och stark targetplayer, likt Hasse Berggren och Mathias Svensson. Det syntes ifjol att laget saknade en spelare att fästa bollen på som kunde hålla i och spela mycket med ryggen mot motståndarens mål. Kim Olsen vore perfekt! Sören Larsen är ett annat alternativ som känns realistisk. Han vore ett sportsligt fynd men även ekonomiskt genomförbart. Larsen är en etablerad stjärna i det danska landslaget men har det svårt i Toulouse och där tycker jag att Elfsborg ska vara på hugget.

Anfallsbesättningen känns något tunn och spelartyperna är oroväckande lika. Att Fredrik Berglund nu blir utlånad till norska Stabaek känns inte som någon stor förlust, men bredden på anfallssidan minskar markant. James Keene jobbar stenhårt i varje duell, men måste få igång sitt målskytte, något jag vet att han kan. Joel Johansson är ett hyfsat nyförvärv men skillnaden mellan Superettan och Allsvenskan är stor, vilket flera skyttekungar i Superettan har bevisat. Joel kommer bli nyttig som backup för både Keene och kantspelarna. Denni Avdic är den ende spelaren som sticker ut i lagets anfallsbesättning då han är stor, stark och har potentialen att bli lagets nye "Matte" Svensson! Men han har det fortsatt svårt och det gäller för Haglund att bestämma vilken position Avdic ska spetsas till på. Är det som toppforward, som offensiv innermittfältare eller som defensiv innermitt? Anfallsfrågan känns något osäker men James Keene lär bli förstavalet.

Anders Wikström är ett annat förvärv som gjorts och detta från Gefle IF. Han har under några år varit en av Gefles mer framträdande spelare och var väl värd en större utmaning i en förväntad toppklubb. Det jag sett av honom under försäsongen känns han som ett mycket bra tillskott. Han sprider lugn omkring sig och agerar med stor pondus i varje ingripande. Det finns ingen anledning att känna oro gällande Wikströms kvaliteter, men bakom Lucic/Wikström ser det desto tunnare ut. Martin Andersson lär då gå in som mittback och bakom honom Johan Sjöberg som båda har stora Elfsborgshjärtan men som inte tillhör toppsiktet av Allsvenska försvarare. Om man jämför bredden försvarsmässigt mellan Elfsborg och IFK Göteborg, märker man ganska snabbt att Göteborg har högklassiga reserver i ett par led längre bak än Elfsborg. Detta kan visa sig vara ödesdigert.
Mittfältet är den starkaste lagdelen i laget och kanske även i Allsvenskan. Det finns inte mycket i övrigt att önska just här. Med en bra vårsäsong i ryggen kan dock både Stefan Ishizaki och Emir Bajrami förflytta sig söderut. Anders Svensson har antytt att en flytt skulle kunna vara aktuell, men jag tror att han stannar. Ante Covic blev den sista värvningen och anses av många även vara den sista pusselbit som får Elfsborg att framstå som favoriter i år. Så kan det bli men mer om detta under kommande fråga. Jag tror att Elfsborg lyckas knipa segern i år. Man har, trots vissa frågetecken, den bästa truppen och i längden bör det visa sig i tabellen. Man har även ett spel som känns fräscht, modernt och nyskapande. Främsta utmanare till guldet är Kalmar FF, IFK Göteborg och Helsingborg. Trion har kvalité, men även problem som måste lösas. Nej, jag tror att Elfsborg blir guldmedaljörer år 2009!


Vilken Elfsborgare är viktigast denna säsong för att laget ska nå en bra placering?

- Det är svårt att peka ut en enskild spelare som är viktigast. Fotboll är trots allt en lagsport där alla är viktiga. Det finns dock självklart de som är viktigare än andra. I Elfsborg är Anders Svensson den viktigaste spelaren. De flesta bollar går via honom vidare till andra. Han har utvecklat sin defensiv på ett fantastiskt sätt, men har samtidigt kvar sina fina instick till forwards och yttrar. Om jag får nämna en ytterligare blir det lagets nye målvakt Ante Covic som måste lyckas fylla det tomrum som Johan Wiland lämnat efter sig. Kan han vara så stabil och säker som Haglund berömt honom för att vara, kan det gå riktigt bra.


Ingen Wiland denna säsong, är det en försvagning?

- Det vore löjligt att förneka att en försvagning kommer att märkas på målvaktssidan efter Wilands flytt till FC Köpenhamn. Wiland var en darrig målvakt från början men växte sakta men säkert in i rollen som en av toppmålvakterna i Allsvenskan. Under guldåret fick han sitt ordentliga genombrott och sedan dess har han bara blivit bättre. Han agerar nu med fantastiskt lugn som sprider sig till övriga lagkamrater. Tavlorna är bortsuddade och in har istället en säker och trygg sista utpost kommit. Jag unnar Johan all framgång då han är en otroligt sympatisk människa som står stadigt med sina fötter på jorden. Jag tror faktiskt inte att utlandssejouren blir särskilt långvarig. Han har svårt att ta en plats i FCK och inom två, tre år tror jag att hemlängtan gör sig påmind och han kommer att flytta hem.

Innan dess har klubben säkrat med rutinerade australiensiske landslagsmålvakten Ante Covic som under flera säsonger spelade i Hammarby, och som i premiären får göra debut mot sin gamla klubb. I Hammarby tillhörde han de bästa spelarna och att han blivit äldre sedan dess ser jag enbart som positivt då en målvakts toppålder kan ligga på över 35 år. Covic är 34. Han har dessutom höga ambitioner, vilket innebär att klubben får in en motiverad kraft som vill bli bättre. Ett Världsmästerskap hägrar i horisonten och för att nå den målvaktsplats han vill åt, krävs spel i Europa eftersom säsongen i australiensiska A-League är oerhört kort.

Första matchen blev dock ingen succé för den gode Ante. Han stod för ett par grövre missar då han dels släppte in ett tamt långskott och framförallt dribblade i straffområdet, något Haglund poängterade i en intervju med Borås Tidning då han inte trodde att Covic någon mer gång skulle dribbla i eget straffområde... Matchen mot Häcken (som var Antes första match i Elfsborg) lär vara bortglömd när Hammarby står för motståndet i premiären. Han är såpass rutinerad att han kan släppa det förflutna för att enbart koncentrera sig på det som komma skall.

Det man kan tycka i Elfsborgs agerande i målvaktsfrågan är att Abbas Hassan aldrig riktigt fick den chans han förtjänar. Uttalad förstekeeper inför säsongen men efter ett par tveksamma insatser i träningsmatcher så valde man att hämta in utifrån. Abbas sägs ha problem med självförtroendet och det är möjligt att en värvning som denna kan höja Abbas. Han känner trygghet genom att ha en sådan duktig och erfaren målvakt bredvid sig och kan lugnt och metodiskt arbeta med sina mentala problem. Det är möjligt att Abbas kan utmana Ante om förstaplatsen, men då måste självförtroendet upp och tryggheten spridas till övriga spelare. Joakim Wulff är den tänkta tredjemålvakten men har imponerat under försäsongen och känns som steget före Abbas i nuläget.

Jag förstår Elfsborgs beslut att värva en etablerad och säker målvakt då man vill tillhöra toppen. Det räcker inte med en talangfull målvakt som behöver ett eller ett par år för att komma in i spelet. Man måste, som toppklubb, spela säkra kort. Elfsborg har gått från att ha varit en klubb gnetandes omkring en tiondeplacering, till att numera tillhöra den absoluta toppen. Under början av 2000-talet hade man råd att spela in en målvakt som Johan Wiland. Han gjorde sina tavlor, men fick ändå förtroendet och växte så småningom ut till en högst kompetent målvakt. Liknande utveckling är möjlig för Abbas Hassan, men i och med Elfsborgs ökade ambitioner kan man inte längre låta spelare som Abbas spelas in under några år.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar