ÖSK Bloggen

- Den nya SvartVita bloggen

Subscribe
Add to Technorati Favourites
Add to del.icio.us
2009-04-02

Allsvensk krönika 2009

Upplagd av Rirobban


Jag kollar ut genom fönstret och ser hur solen dominerar över den ljusblåa himlen. Ungefär fem månader har gått sedan strålkastarna släcktes på de svenska fotbollsarenorna och allsvenskan 2008 summerades med ett SM-guld till Kalmar FF. Det är en oändlig lång tid för oss som verkligen älskar fotbollen i våra hemtrakter. Visst man kan se när Barcelona utklassar motstånd efter motstånd, eller när de engelska lagen dominerar i Champions League, men faktum är att allsvenskan har en charm som inget ute i Europa slår. Om det sedan beror på närheten till den just skriva ligan eller på att små klubbar med ytterst små arenor kan nå densamma vågar jag inte svara på.


Kalmar FF är en klubb som förtjänar en egen krönika, men de får nöja sig med ett stycke istället. Kalmar kommun är en relativt liten kommun med ungefär strax över 60 000 invånare. Att en sådan kommun kan ha en fotbollsklubb som slåss i toppen år efter år är mycket imponerande. Framgången stavas såklart kontinuitet, vilket tränaren Nanne Bergstrand står för. Han går nu in på sin 7:e säsong som tränare för Kalmar FF, vilket är en lång tid för en tränare i Sverige. Men klubbledningen har ju knappast haft någon anledning till att ändra något på tränarposten eftersom Kalmar ständigt varit i toppen. Frågan är om man nu verkligen kan fortsätta att vara det topplag som man hela tiden varit? Motståndarna bygger nya och moderna arenor och Kalmar hamnar efter flera klubbar.


Huvudstaden får i år fyra lag i den högsta serien. Lite skillnad mot hockeyn där endast Djurgården återfinns i Elitserien. AIK, Djurgården, Hammarby och Brommapojkarna kommer att spela många derbyn mot varandra, frågan är dock om det inte gynnar lagen utanför ”derbyzonerna” mest!? Stockholm hade annars ett svårt år förra säsongen och AIK var de enda som höll sig på en hyfsad position när Allsvenskan var avslutad. Men ”gnaget” hade stora problem internt, därför blev allsvenskan 2008 något att glömma för samtliga klubbar från huvudstaden. Desto bättre gick det i Superettan där BP (genom kval) lyckades ta sig upp. Frågan är om de kommer bättre utrustade den här gången en senast? Jag tror det, eller rättare sagt så finns det lag som är sämre än senast de återfanns i Allsvenskan.


Ungefär 50 mil västerut så hittar vi en annan relativt stor stad med fyra lag och massor av derbyn! IFK Göteborg, GAIS, Örgryte och Häcken är lagen som bildar sin egna ”derbyzon”. IFK gjorde en fin säsong i fjol och är en av favoriterna till guldet i år. De har jobbat på helt rätt sätt de senaste säsongerna och är på väg mot något stort igen. Bakom dem så får vi inte glömma GAIS som både kan bli en succé och en flopp i årets serie. Men någonstans känner jag att det är minst en Göteborgsklubb för mycket och det ska bli kul att se om alla verkligen kommer att klara sig kvar. Örgrytes värvning av Santos imponerar på pappret, men frågan är om han kommer att göra det på planen också?


Skåne och Halmstad ser jag också som en liten ”derbyzon”. Malmö fick igår in en riktigt fin förstärkning i brassen Wilton Figueiredo. Därmed blir MFF att räkna med i årets serie. Helsingborg lever med sin Henke, även om de har en ganska intressant offensiv i övrigt. Men frågan är om inte denna ”derbyzon” blir den absolut tuffaste? Lägg till Trelleborg som fått in fina förstärkningar och som gjorde en bra höst 2008. Halmstad med sitt stabila försvar måste överraska mig i offensiven för att nå toppen. Men helt klart blir det tuffa fajter mellan lagen i söder.


Elfsborg, Gefle och Örebro är tillsammans med Kalmar och Halmstad lagen utan ”riktiga” derbyn. Elfsborg är de största favoriterna till att vinna årets serie. Med spelare som Anders Svensson, Martin Ericsson och Stefan Ishizaki så är inte det favorittipset så konstigt. Men vissa frågetecken finns i försvaret denna säsong, men kanske kan nye Wikström få bort det frågetecknet. Elfsborg var annars det lag som först fick ny arena och ledde därmed svensk fotboll framåt. Det fantastiska är att de har lyckas hålla den klassen en längre period nu. Gefle ser ut att gå in med tunnare trupp än någonsin förut och måste överraska återigen för att faktiskt klara sig kvar.


Till sist har vi Örebro som genomgick sin största revolution redan förra säsongen. Då skulle man nämligen gå ifrån klassiska 4-4-2 och gå över till en mer anfallsinriktad 4-3-3. Experterna hånade idén och ansåg att det var ”självmord” för en klubb som ÖSK. Niva skrev i sportbladets ”allsvenska guide” att det är en fin ambition om klubben heter Barcelona, men inte i Örebro. Visst experterna hade rätt till en början. Spelet låste sig under våren och laget hade svårt att göra mål. Men med ett par tunga förstärkningar så spelade laget 4-3-3 som om de inte gjort annat. Kim Olsen kom in som den tunga centertanken man hade saknat tidigare och John Alvbåge kom in som allsvenskans bästa målvakt. I år får man starta med dessa tunga pjäser och det kan bli tungan på vågen för att nå en placering i den absoluta toppen.

1 kommentarer:

Veguld sa...

Bra krönika rirobban!

För Elfsborg är matcherna mot IFK Göteborg "derbyn" men det är de knappast för IFK själva.

Skicka en kommentar